Teknoloji gelişiyor, haliyle bizi de geliştiriyor peki teknoloji bizi daha paranoyak hale mi getiriyor? Belki de yeni bir hastalığa sürüklüyor? Tıp dilinde bir hastalık mevcut ”Hayalet ağrı.”. Eğer ilk kez duyuyorsanız şaşırmanız ve ilginç bulmanız normal. Hastalık tanımı şöyle: Fantom ağrısı bir uzvun kesilmesinden sonra sanki kesilen uzuv yerinde duruyor ve ağrımaya devam ediyormuş gibi ağrı hissedilmesi deniyor. Yani bir kaza geçirdiniz ve uzvunuz kesildi ama yıllardır onunla yaşamaya alıştığınız için hala var gibi hissediyorsunuz ,hatta kaşıntı hissediyorsunuz. İlginç olduğu kadar düşündürücü de.
Şu soru aklınıza gelmiştir şimdi: Tamam da teknoloji ile ne alakası var bunun? Teknolojinin hayatımıza girmesi ile yeni bir teknolojik rahatsızlık ortaya çıktı.
”Phantom Ring” diye adlandırılan ”Hayalet Çağrı” deniyor. Mesela televizyon izliyorsunuz ve eliniz birden cebinize gidiyor, telefona bakıyorsunuz herhangi bir çağrı ve bildirim yok. Daha çok paranoyak bir hal alıyoruz ve paranoyaklığa gidiyoruz ki bu ciddi bir sorun olabilir. Sebebi teknoloji ile aşırı haşır neşir olmamız ve her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmamız.
Ayrıca teknoloji ile geçirdiğiniz zaman sizi daha bilgili ,daha çok okumuş ,daha iyi yapmıyorsa oturup düşünmeniz gerek. Böyle bir sorunumuz var ise bunu öğrenmiş olmamız iyi bir şey, en azından sorunun farkındayız.
Neden ve nasıl bağımlı kalabiliyoruz peki ve sorunun çözümü için ne yapabiliriz?
Neden olarak günümüz toplumunda insanların ikili ilişkilerden kaçıp sığınma yeri olarak telefon, televizyon vb. araçları kullanması diye düşünüyorum. Artık bir şeyler paylaşmak yerine içimize atıyor ve ne yaşıyorsak içimizde yaşıyor, içimiz de çözüm aramaya çalışıyoruz çözüm bulamadığımız zaman da en kolay kaçış yolu olarak teknolojiye sığınıyoruz ve bu da bizi bağımlı hale getiriyor.
İnsanoğlunun doğasında konuşarak anlaşmak olduğu için her şeyini konuşarak çözümleyebilir. Kendine daha çok zaman ayırıp, teknolojik aletler ile daha az zaman geçirmeye başladığın da fark ediyor ki çoğu zamanını elle tutulur bir şey yapmadan harcamış ve boşa geçirmiş. Zaman herkes için önemli bir varlık. Zamanımızı doğru planlayıp her şeyi kararında yapmaya başladığımız zaman bir çok sorun ortadan kalkabilir.
Gerektiği yerde gerekli kadar kullanım ile bu sorun da aşılabilir ve daha kaygısız daha sağlıklı bireyler olabilirsiniz. Atasözlerimizde de olduğu gibi ”azı karar, çoğu zarar.”. Teknolojinin size yaşam boyu öğretmen olması ve bağımlı olmadan kullanmanız dileğiyle. Umarım hayat boyu öğrenmeye devam edersiniz.