in ,

Aklımızdaki Olumsuz ve Negatif Düşünceleri Nasıl Uzak Tutabiliriz?

Aklımızdaki Olumsuz ve Negatif Düşünceleri Nasıl Uzak Tutabiliriz?

Neden Olumsuz Düşüncelere Sahibiz?

Yaptığınız iş için kendinizi yeterince nitelikli görmüyorsunuz ve bundan dolayı bulunduğunuz konumu haketmediğinizi düşünüyorsunuz. Belki de kendinizi bir sahtekar gibi hissediyorsunuz ve sizden daha başarılı gözüken meslektaşlarınızı gördükçe kendinizi daha çok yargılıyorsunuz.

Olumsuz düşünceler doğaldır, hiç kimse zamanın yüzde 100’ünde pozitif ve iyimser olamaz. Bu olay en zeki, en iyi niyetli, en pozitif insanlar için de geçerlidir. Olumsuz düşünceler, bizi güvende tutmak için tasarlanmış evrimsel bir tepkidir, insan olmanın bir parçasıdır. 

Ancak bu olumsuz düşüncelerin sayısı arttığı zaman ciddi problemler ortaya çıkar. Sadece üretkenliğinizi ve odağınızı etkilemez, aynı zamanda başarınızı da sınırlandırır. Yararsız düşünceleri tanımak ve salıvermek, getirdikleri stresi ortadan kaldırır. Bu da yaratıcılık ve başarı potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmak için oldukça önemlidir.

Ben, olumsuz düşünceleri kendimden uzak tutabilmek için 4 adımlık basit bir farkındalık egzersizi uyguluyorum. İsterseniz gelin bu egzersize birlikte bakalım: 


Olumsuz Düşüncelerle Mücadelenin 5 Yolu:

1- İzin Verin

Olumsuz düşüncelerin ve hislerin hava gibi gelip gitmesine izin verin. Bu, olumsuz düşüncelerin kötü ya da yeteneksiz bir kişi olduğunuzun işareti değil, bunun geçici bir durum olduğunu kabul etmenize yardımcı olur.


2- Tanımlayın

Ortaya çıkan duygularınızı adlandırın. “Kendimi kötü hissediyorum.” demek yerine daha derine inin. Endişeli mi hissediyorsun, kırgın mısın, koktun mu? vb. şeyler üzerinde durun. Araştırmalar, duyguları doğru bir şekilde tanımlamanın stresle baş etmek ve duygusal zekayı geliştirmek için güçlü bir yolu olduğunu göstermektedir.


3- Serbest bırakın

Dünyaca ünlü psikolog Dr. Bob Stahl şöyle diyor:

“Düşündüğün her şeye inanmak zorunda değilsin. Kapı tamamen açıkken neden kendini bir hapishaneye yerleştiriyorsun? Yalnızca serbest bırakın, her şey istediğiniz gibi olacaktır. ”


4- Sabredin 

Egzersizin son adımı ise kendi kendine şefkat uygulamaktır. Gerçekçi bir gelişme bekliyoruz, kendine karşı sabırlı ol. Düşünce tarzınızı değiştirmek bir gecede gerçekleşen bir süreç değildir.

Olumsuz düşünceler zaman zaman ortaya çıkacaktır. Ve bu iyi! Onları, yeni düşünce alışkanlığınızı kazanırken pratik yapmak için bir fırsat olarak görün. Kendinize iyi bakın! 🙂

Aklımızdaki Olumsuz ve Negatif Düşünceleri Nasıl Uzak Tutabiliriz?

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KALEM TAMİRCİSİ

SYGY #3 – Bir Ülkenin Kaderini Etkileyen Kaza – 1959 Adnan Menderes